„Nalewki z całą mocą”
Nalewka
jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia
organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na
duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą
lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę
domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce.
Podawane
obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego
nakrycia stołu,eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce
powinna być na tyle klarowna,by światło mogło przez nią
przeświecać,podkreślając jej piękny kolor.
Wytwarza
się je z owoców, ziół i takich surowców, jak pędy sosny czy
orzechy,oraz z alkoholu. Nalewki na bazie owoców mają więcej
walorów smakowych, nalewki ziołowe pomagają na dolegliwości i
choroby układu pokarmowego, oddechowego, krwionośnego, na bóle
mięśni i stawów.