Jeffrey Hamelman „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” (recenzja)
Uznana za najlepszą wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba – za jego „biblię” – zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Jest to wydanie rozszerzone, zatem zawiera więcej informacji niż poprzednie wydania. To idealna pozycja dla tych, którzy chcieliby zacząć wypiekać swój chleb, od tych najprostszych rodzajów, po te nieco trudniejsze. Jest to niezwykłe kompendium wiedzy i niezbędnych wskazówek. Naprawdę ciężko trudno jest wypiec zakalec korzystając z tej książki. Znajdziecie w niej również mnóstwo zdjęć. Wszystko opisane jest dokładnie i przede wszystkim prostym językiem. Nawet Ci z Was, którzy w ramach domowych eksperymentów chcieliby spróbować swoich sił w wypieku domowego chleba mogą to zrobić. Przecież kiedyś pieczenie chleba w domu było codziennością. Myślę, że wielu z Was jeszcze pamięta zapach jaki unosił się w domu, kiedy np. Wasza babcia wypiekała chleb. Oj, nie jednemu teraz kręci się łezka w oku, a ślina napływa do ust na samo wspomnienie tego zwyczaju.
Dlaczego więc Jeffrey Hamelman? Dlaczego wybrać jego książkę. Otóż jak twierdzi blogerka White Plate ten autor „rozumie serce polskiego chleba. Te wszystkie razowce, chleby żytnie na zakwasie, plecionki na dożynki, żydowskie chałki, jakie pamiętam z dzieciństwa.
Cebularze, chleby piwne, precle i bajgle. Jest zawodowcem, a przy tym dopuszcza stosowanie drożdży.
Książka jest napisana do dwóch grup odbiorów: zawodowych piekarzy i domowych amatorów pieczenia. Przepisy napisano tak, by piekarz mógł z nich upiec np. 29 bochenków, a ktoś w domu 2 duże chleby. „
Dodam tylko, że White Plate czyli Eliza Mórawska-Kmita korzysta z jego książek od 2007 roku, więc to jest autorytet w kwestii sprawdzenia przepisów i wypieku chleba.